Fülfájás, füldugulás repülőn utazva
A panaszok eredete
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Üdvözöllek, Vendég · RSS 2019.Október.14, 11:48


A panaszok eredete


A repülés napjaink leggyorsabb és legbiztonságosabb utazási formája, több tucat légitársaság naponta sok százezer embert utaztat világszerte.

Az emberek jelentős százalékánál előfordulhatnak kellemetlen érzések az utazás során, melyek közül talán legkellemetlenebb a füldugulás és pattogás, sőt súlyosabb esetben elviselhetetlen belső fülfájás vagy több napi is eltartó halláskiesés.

Utazómagasságon a külső levegő ritka, oxigén tartalma nagyon alacsony, ezért az utastér ellátására nem használható. A repülőgép belsejében túlnyomással alakítják ki a belégzésre alkalmas levegőt, amit egy automatikus rendszer szabályoz felszállásnál folyamatosan növelve, leszállásnál pedig csökkentve a kabinnyomást.
Utazómagasságon a kabinnyomás ennek ellenére is valamivel alacsonyabb, mint a földi légnyomás.

Az egyik legérzékenyebb szervünk, a fülünk a legrövidebb repülőutat is "rossz néven veszi". A fel- és leszálláskor a belső fülben jelentős nyomásváltozás megy végbe, a már előzőleg leírtak miatt. A repülőgép belsejében hirtelen nő vagy csökken a légnyomás, ennek következtében a fülkürtnek, az Eustach-kürtnek - ami a fület a garattal, a szájüreggel köti össze - a szokottnál sokkal gyorsabban kell kiegyenlíteni a belső és a külső nyomás közötti különbséget. Ha egészségesek vagyunk, azaz akadálytalan az átjárás a fül szerveiben, kisebb kényelmetlenségekkel megússzuk a fel- és leszállást. Ilyenkor csak annyit érzünk, hogy pattog a fülünk, átmenetileg romlik a hallásunk, esetleg zúgást, csengést is hallunk. A tünetek főként a leszállás és landolás időtartama alatt (kb. 20-30perc) tapasztalhatók és földetérést követően meg is szünnek.


Érzékenyebbeknél a fülzúgás, dugulás és egyéb hallásproblémák, tartósan több napig is megmaradhat. Ezenkívül aki náthásan, felső légúti fertőzéssel, arcüreggyulladással vagy allergiás állapotban száll repülőre, a légnyomás különbség kiegyenlítése csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem megy végbe, azoknál szintén kellemetlenebbek a tünetek és tovább tarthatnak.

Folytatásban honlapomon a tünetek csökkentésének lehetséges módszereit ismertetem.


Copyright MyCorp © 2019