Fülfájás, füldugulás repülőn utazva
A panaszok eredete
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Üdvözöllek, Vendég · RSS 2019.Október.14, 11:49A repülés napjaink leggyorsabb és legbiztonságosabb utazási formája, több tucat légitársaság naponta sok százezer embert utaztat világszerte.

Az emberek jelentős százalékánál előfordulhatnak kellemetlen érzések az utazás során, melyek közül talán legkellemetlenebb a füldugulás és pattogás, sőt súlyosabb esetben elviselhetetlen belső fülfájás vagy több napig is eltartó halláskiesés. A legsúlyosabb esetben kisebb vérzés is előfordulhat, mely a dobhártya-perforáció miatt jön létre. Emellett igen kellemetlen, cselekvésképtelenség érzet is hatalmába kerítheti az utazót. A súlyosabb esetet az orvostudomány Barotrauma néven illeti.


Utazómagasságon a külső levegő ritka, oxigén tartalma nagyon alacsony, ezért az utastér ellátására nem használható. A repülőgép belsejében túlnyomással alakítják ki a belégzésre alkalmas levegőt, amit egy automatikus rendszer szabályoz felszállásnál folyamatosan növelve, leszállásnál pedig csökkentve a kabinnyomást.

Utazómagasságon a kabinnyomás ennek ellenére is valamivel alacsonyabb, mint a földi légnyomás.


Az egyik legérzékenyebb szervünk, a fülünk a legrövidebb repülőutat is "rossz néven veszi". A fel- és leszálláskor a belső fülben jelentős nyomásváltozás megy végbe, a már előzőleg leírtak miatt. A repülőgép belsejében hirtelen nő vagy csökken a légnyomás, ennek következtében az Eustach-kürtnek - ami a fület a garattal, a szájüreggel köti össze - a szokottnál sokkal gyorsabban kell kiegyenlíteni a belső- és a külső nyomás közötti különbséget.
Ha egészségesek vagyunk, azaz akadálytalan az átjárás a fül szerveiben, kisebb kényelmetlenségekkel megússzuk a fel- és leszállást. Ilyenkor csak annyit érzünk, hogy pattog a fülünk, átmenetileg romlik a hallásunk, esetleg zúgást, csengést is hallunk. Ezek a diszkomfort tünetek főként a leszállás és landolás időtartama alatt (kb. 20-30perc) tapasztalhatók és földetérést követően meg is szünnek.
Érzékenyebbeknél a fülzúgás, dugulás és egyéb hallásproblémák, tartósan több napig is megmaradhat. Ezen kívül, aki náthásan, felső légúti fertőzéssel, arcüreg-gyulladással vagy allergiás állapotban száll repülőre, a légnyomás különbség kiegyenlítése csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem megy végbe, azoknál szintén kellemetlenebbek a tünetek és tovább tarthatnak.


Honlapomon a következőkben a diszkomfort tünetek csökkentésének lehetséges módszereit ismertetem.


Copyright MyCorp © 2019